Moment de bucurie pe Valea Jijiei

Credincioşii din satele Buhăieni şi Drăgăneşti din judeţul Iaşi au, de la începutul acestei luni, preot paroh. Cele două comunităţi au fost păstorite timp de aproape trei decenii de părintele Mihai Cepeliuc de la Parohia Andrieşeni, Protopopiatul Iaşi 1. Instalarea noului paroh, în persoana părintelui Petru Constantinescu, a avut loc duminică, 13 iulie 2014, în biserica din Buhăieni.

Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ din satul Buhăieni, judeţul Iaşi, a fost neîncăpătoare de numărul mare de credincioşi care au participat în Duminica a 5-a după Rusalii la Sfânta Liturghie. Slujba a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, iar răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de tineri teologi. La finalul slujbei, părintele Toma Gradinaciu, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, l-a prezentat pe părintele Petru Constantinescu, care va păstori, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Parohia Buhăieni şi filia Drăgăneşti. Părintele protopop Toma Gradinaciuc a evocat misiunea pe  care noul paroh o are în parohie. „Numai împreună cu părintele Petru Constantinescu puteţi face ca biserica acestei parohii să dăinuie în timp. De asemenea, părintele trebuie ajutat să finalizeze biserica de la Drăgăneşti, aşa cum părintele Mihai Cepeliuc, de acolo, de la Andrieşeni, a ajutat şi s-a ridicat sfântul locaş de care am amintit. A construi este un dar de la Dumnezeu. O biserică ridicată este lăsată urmaşilor. Mulţumesc părintelui Mihai Cepeliuc, un părinte drag nouă tuturor, care şi-a făcut datoria cu prisosinţă în filiile Buhăieni şi Drăgăneşti. Mulţumim părintelui Mihai în numele Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan pentru toată activitatea frumoasă pe care a săvârşit-o în aceste filii. Să-l ajutaţi pe părintele Petru Constantinescu ca să desăvârşească toate cele necesare pentru bunul mers al slujbelor la sfânta biserică“, a spus pr. protopop Toma Gradinaciuc.

„Pe această colină am trăit clipe înălţătoare“

În continuare, părintele paroh Petru Constantinescu a mulţumit tuturor celor care i-au călăuzit paşii spre preoţie, apoi şi-a exprimat nădejdea că va exista o frumoasă colaborare între Parohia Buhăieni şi Parohia Andrieşeni. În scurte şi emoţionante cuvinte, părintele Mihai Cepeliuc, de la Parohia Andrieşeni, care a suplinit timp de aproape 30 de ani filia Buhăieni şi filia Drăgăneşti, a făcut o retrospectivă a anilor în care a slujit în această comunitate. „În ultimii 29 de ani, am realizat ceea ce se vede aici. Ştiţi cu toţii cum arăta biserica aceasta când am ajuns la Buhăieni, fiind ridicată din nuiele de vrednicii noştri înaintaşi. Pe această colină am trăit clipe înălţătoare. Am fost cu enoriaşii de aici în pelerinaje în aproape toată ţara. Vă mulţumesc pentru toate momentele frumoase şi plăcute pe care le-am trăit alături de frăţiile voastre. Nu voi uita niciodată momentul în care am ajuns în această biserică. Atunci am fost întâmpinat de moşul Ioan Bistriceanu în genunchi. După ce mi-a sărutat mâna, s-a aşezat în genunchi şi mi-a zis: «Părinte, bine aţi venit! Ştiu că veniţi din Bucovina, de unde se trag şi neamurile noastre». Această biserică este pregătită pentru a fi resfinţită. De acum, sunt alte lucrări care vor trebui întreprinse. Părinte protopop, să-l asiguraţi pe IPS Părinte Teofan că pe Valea Jijiei se lucrează frumos, iar oamenii sunt solidari şi participă la sfintele slujbe. Îl îmbrăţişez duhovniceşte pe părintele Petru Constantinescu şi vă rog pe toţi să-l iubiţi aşa cum m-aţi iubit pe mine“, a îndemnat părintele Mihai Cepeliuc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *