Mii de oameni în jurul Sfântului Altar, la Andrieşeni

Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a săvârşit duminică, 8 mai 2016, Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” – Andrieşeni. Slujba a fost săvârşită în altarul din cimitirul parohiei, unde s-au înălţat rugăciuni pentru cei plecaţi în lumea veşniciei.

Constantin Ciofu

Altarul din incinta cimitirului Parohiei Andrieşeni, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi, a fost impodobit cu flori şi ramuri de brad, dar şi cu frumoasele covoare româneşti tradiţionale, cu prilejul Duminicii Tomei. Locaşul de închinăciune a fost pregătit pentru Sfânta Liturghie, săvârşită, aşa cum este tradiţia, de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi. Credincioşii parohiei, alături de cei veniţi din depărtate, s-au adunat duminică, 8 mai 2016, în jurul mormintelor părinţilor şi bunicilor lor pentru a aprinde o lumânare şi pentru a oferi bucatele pregătite de sufletele celor dragi. Deşi este o zi în care îşi aduc aminte de cei plecaţi în lumea veşniciei, oamenii trăiesc o bucurie în suflet pentru că se săvârşeşte Sfânta Liturghie de către arhiereu, chiar în preajma mormintelor. Răspunsurile la strană au fost oferite de câţiva tineri din Grupul psaltic „Nektarios” al Bisericii „Sfântul Nectarie” din Iaşi. Predica la Duminica Tomei a fost ţinută de părintele Constantin Andrei, protopop emerit, care a apreciat recunoştinţa pe care oamenii o arată către cei adormiţi: „Să păstrăm credinţa moşilor şi strămoşilor noştri! Să păstraţi această tradiţie şi să arătaţi respect faţă de părinţii dumneavoastră! Jertfa înaintaşilor să fie un imbold pentru noi, cei ce avem misiunea de a sprijini biserica din această parohie”.

Biserica parohială, „o mărturie a credinţei strămoşilor”

Arhimandritul Justin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana din judeţul Suceava, a vorbit credincioşilor despre legătura dintre Biserica luptătoare şi Biserica biruitoare, amintind de locaşurile de închinăciune ridicate de Preacuvioşia Sa şi de existenţa Aşezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi”. „Am amintit de realizările de la Rădăuţi pentru a arăta că se poate. Noi oferim hrană la 287 de oameni în fiecare zi. Dacă suntem uniţi, se poate. Biserica acestei parohii este o mărturie a credinţei moşilor şi strămoşilor frăţiilor voastre. Preotul Mihai Cepeliuc este vrednic, dovadă fiind cele două biserici de la Buhăieni şi Drăgăneşti pe care le-a ridicat. Cei adormiţi pe care i-am pomenit azi ne obligă să depunem toate eforturile pentru a fi uniţi pentru a reface biserica strămoşească din acest sat. Noi vom răspunde în faţa lui Dumnezeu dacă vom fi nepăsători faţă de biserica din acest sat”, a atras atenţia arhimandritul Justin Dragomir. Părintele paroh Mihai Cepeliuc a mulţumit Preasfinţitului Părinte Calinic Botoşăneanul pentru a slujit în Parohia Andrieşeni, amintind de stadiul lucrărilor bisericii parohiale, ce va fi „reprezentativă pentru credincioşii de pe Valea Jijiei”.

Donaţie de 10.000 de lei din partea Mănăstirii Bogdana

Parohul de la Andrieşeni l-a rugat pe Episcopul-vicar al Eparhiei Iaşilor să-l asigure pe Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de toată ascultarea, iar apoi a mulţumit tuturor credincioşilor pentru că s-au rugat în cadrul slujbei. Arhimandritul Iustin Dragomir a anunţat că va depunde în contul Parohiei Andrieşeni suma de 10.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de construcţie la biserica Sfântului Ierarh Nicolae. Preacuvioşia Sa a dorit să arate cât de important este să încurajezi o comunitate ce ridică un locaş de închinăciune. Oaspetele venit din Bucovina a fost aplaudat de sutele de oameni veniţi la mormintele celor dragi. Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a adresat câteva cuvinte despre Învierea Domnului, pentru ca în final să-i îndemne pe oameni să contribuie la zidirea bisericii din Andrieşeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *